کیسه صفرا چیست؟
کیسه صفرا چیست ؟ کیسه صفرا یک عضو کوچک بدن است که در زیر قسمت تحتانی کبد قرار گرفته است و از طریق مجرای صفراوی به کبد متصل است.
وظایف کیسه صفرا
وظیفه این کیسه نگهداری مایع زرد رنگ صفرا است. این مایع به هنگام ورود مواد غذایی به معده از کبد ترشح میشود و سپس از طریق مجرایی به کیسه صفرا انتقال مییابد. صفرای تولید شده در کبد در مجاری صفراوی جمع آوری میشود. درون کبد، این مجاری، مجاری صفراوی داخلکبدی نامیده میشوند، و هنگامی که خارج میشوند آنها را خارجکبدی مینامند. صفرا توسط مجرای مشترک صفرا مستقیما وارد دوازدهه( روده کوچک) میشود و یا توسط مجرای سیستیک موقتا در کیسه صفرا ذخیره میشود. صفرا وظیفه کمک به گوارش و جذب چربیها و دفـع مــواد زاید را بر عهده دارد. کار این مایع ایجاد تغییراتی روی چربیهای غذاست که در دوازدهه انجام میگیرد.
بیماریهای کیسه صفرا
گاهی اوقات انسان به سنگ کیسه صفرا مبتلا میشود که در صورت وخامت بیماری، تحت عمل جراحی قرار میگیرد.
هنگام جراحی معمولاً پزشک معالج کیسه صفرا را از بدن خارج میکند.
در این صورت پس از گذشت مدتی مجرای صفرا گشاد میشود و کار کیسه صفرا را انجام میدهد.
انسداد مجرای صفراوی | کیسه صفرا چیست ؟
توسط سرطان، سنگ کیسه صفرا، یا زخم کیسه صفرا رخ می دهد که از ورود صفرا به روده جلوگیری میکند و ماده فعال در صفرا (بیلی روبین) به جای حمل و نقل در مجرای صفراوی در خون تجمع مییابد.
نتایج این وضعیت زردی است که در آن پوست و رنگ چشم بدلیل افزایش بیلی روبین در خون زرد میشوند.
این وضعیت همچنین باعث خارش شدید میشود که ناشی از بیلی روبین در بافتها است.
در انواع خاصی از زردی، ادرار به صورت قابل ملاحظهای تیره تر، و مدفوع بسیار روشن تر از حد معمول خواهد شد.
اما در حالت عادی بیلی روبین از طریق مدفوع و ادرار دفع خواهد شد و دلیل زردی ادرار نیز همین میباشد.
زردی گاهی اوقات توسط سرطان پانکراس، که باعث انسداد مجرای صفرا نیز ایجاد میشود.
زیرا مجرای صفراوی در عبور از بخش سرطانی بسته میشود.
سونوگرافی کبد و کیسه صفرا
به منظور تشخیص ناهنجاریها و بیماریهای کیسه صفرا و کبد از سونوگرافی به عنوان یک روش مطمئن و بیخطر تصویربرداری استفاده میشود. در این روش که سونوگرافی شکمی (Abdominal) نام دارد بیمار روی تخت دراز میکشد و متخصص سونوگرافی پس از مالیدن ژل مخصوص سونوگرافی روی شکم با استفاده سری مبدل مخصوص سونوگرافی که ترنسدوسر نام دارد و حرکت دادن آن روی پوست شکم، اقدام به انجام تصویربرداری از کبد، کیسه صفرا و سایر اندامها و ارگانهای ناحیه شکمی میکند.
گاهی ممکن است به منظور دریافت تصاویر بهتر، متخصص سونوگرافی کمی با استفاده از پروب یا مبدل سونوگرافی روی شکم بیمار فشار وارد کند و از او بخواهد نفس خود را حبس کند. به منظور انجام سونوگرافی کبد و کیسه صفرا بیمار باید حداقل هشت ساعت قبل از آزمایش از خوردن غذاهای چرب و سنگین پرهیز کند و در هنگام انجام آزمایش مثانه او پر باشد. پس از انجام فرایند سونوگرافی، متخصص سونوگرافی گزارش و تصاویر مربوطه را به پزشک ارجاع میدهد تا پزشک با تفسیر نتایج سونوگرافی اقدام به تشخیص و درمان بیماریهای احتمالی ناحیه کبد و کیسه صفرا کند.
سونوگرافی و رادیولوژی سرو | سونوگرافی پستان اصفهان
جهت مشاهدهی صفحهی اینستاگرام سونوگرافی و رادیولوژی سرو کلیک کنید.
نوبت دهی اینترنتی دکتر نینا زاهدی نژاد